DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin

Het moestuinseizoen is losgebarsten. Zeker nu het wat zachter weer wordt en het zonnetje zich wat vaker laat zien. Ik krijg er zelf bijna moestuinstress van want ik heb de zakjes zaad al honderden keren door mijn handen laten gaan. Wat kan er nu wel en wat nog niet gezaaid worden.

Ik ben al het één en ander binnen aan het voorzaaien in de kweekbak en ook de plank voor het raam in de garage, staat bomvol met kleine plantjes. Alles in afwachting om buiten in de moestuin verder te kunnen groeien. Zette ik in het begin nog overal keurig stokjes bij, met daarop vermeld tot welk plantje het betreffende zaadje uit zou groeien…..

Momenteel ben ik het spoor volledig bijster en heb ik geen flauw idee meer wat, wat is. Zo heb ik watermeloen, pompoen, courgette en komkommer tegelijk gezaaid. Naast elkaar, in aparte rijtjes, en dacht te kunnen onthouden wat het was. Niet dus. Het is een complete verrassing wat het allemaal worden gaat.

Aangezien ik nu ook in de moestuin diverse zaden direct in de volle grond zaai, wil ik dat gehannes voor zijn. Want hoewel ik een moestuinplan heb gemaakt, zijn diverse gewassen al op een andere plek gezaaid als aanvankelijk de bedoeling was. En om overzicht te houden ga ik nu overal keurig bordjes bij zetten.

Een bijkomend voordeel is dat ik weer last heb van mijn jaarlijkse opruimkriebel. Ik bedacht dat ik van die oude bloempotjes, stukjes touw, restje zwarte schoolbord verf en verzameling verf roer stokjes nog wel iets leuks kan maken. Een creatieve draai twist op de geijkte plastic plantenbordjes die je in de winkel koopt. Dat zijn een hoop vliegen in één klap…..

  • Geen rondslingerende plantenbordjes die over zijn.
  • Alle oude rest materialen keurig weggewerkt in een functioneel item.
  • Ze zijn gratis.
  • En origineel.
  • Je kunt je creativiteit kwijt.
  • En…. ze zijn rete-decoratief 🙂

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Oude bloempotjes

Allereerst scharrelde ik alle oude, kleine en stenen bloempotjes bij elkaar. Die kon ik perfect gebruiken om het enorme bed waar ik afgelopen weekend de aardappels heb gepoot te markeren. Ik maakte ze zand en mosvrij met een stevige borstel en zette ze op z’n kop op tafel neer. Met een witte chalk marker van Uni (kalkstift) schreef ik groot “Aardappels’ op de potjes en vooruit… omdat ik toch in een creatieve bui ben, heb ik ook de rand van het potje nog maar even een beetje opgeleukt. Noem het een bladerslinger of iets dergelijks…. Je kunt de potjes natuurlijk zo basic of uitbundig maken als je zelf wilt.

Je steekt een bamboe stok in de grond, die je ook vast nog wel ergens in je schuurtje hebt rondslingeren. En hangt het potje op de bamboe stok. Natuurlijk niet door het gaatje aan de onderkant van het potje hèhè….. En klaar zijn de eerste originele naambordjes.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Houten wasknijpers

Terwijl ik tussendoor de was buiten hang bedenk ik dat houten wasknijpers ook perfect dienst kunnen doen als plantenbordje. Ik neem een paar knijpers mee naar mijn knutseltafel en schrijf met de zwarte marker op beide kanten van de houten wasknijper het gewas dat gemarkeerd moet worden. Ik heb in één bed sjalotten, uien en wortelen staan dus kan alle drie de knijpers op één bamboestok knijpen om ook dat bed origineel te markeren.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Verf roer stokjes

Als je een pot verf koopt krijg je er altijd een aantal verf roer stokjes bij. Ik gooi ze automatisch in de ‘verf-kist’ en gebruik altijd een oud stokje waar de verf van opgedroogd is. Resultaat is dat ik een hele lading verf roer stokjes in de loop der jaren verzameld heb. En om eerlijk te zijn verf ik zelden. Hoe fijn als die nu ook een mooie bestemming krijgen.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Terwijl ik aan het scharrelen ben om alle stokjes te verzamelen vind ik ook nog een blikje schoolbordverf waar nog een ieniemienie restje verf in zit. Had ik al gezegd dat ik moeite heb om dingen weg te gooien? In dit geval komt dat dan wél weer goed van pas….. Ik vond nog een oud kwastje en schilderde een deel van de stokjes met de schoolbordverf.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Nog wel altijd een gedoetje om niet gelijk zelf onder de zwarte verf te komen zitten, wat overigens ook niet gelukt is want het waaide enorm en de stokjes vlogen mij om den oren. Ik heb ze uiteindelijk in een bloempot gestoken om ze te laten drogen.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Nadat de stokjes goed droog waren schreef ik er met de witte marker de plantnaam op en stak het stokje in dit geval in de Rozemarijn.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Aangezien ik niet genoeg verf meer had om alle stokje te schilderen besloot ik de andere stokjes gewoon met een zwarte marker te beschrijven. Deze zette ik dan kruislings op een bamboestok en bond het vast met een stukje touw dat ik óók nog over had.

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

Al met al een leuk klusje, het ruimt lekker op en ze staan super kèk in mijn tuintjes. Misschien een leuk ideetje voor in jouw (moes)tuin?

DIY: Plantenbordjes voor de moestuin | ENJOY! The Good Life

ENJOY! recycling of old materials

Foto’s @ENJOY! The Good Life

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *