De lekkerste appelmoes maak je zelf!
Dat kan ik nu volmondig roepen 🙂 Want als je dat eenmaal zelf hebt gemaakt, trek je je neus op bij al die potten appelmoes in de supermarkt. Hoewel ik een echte foodie ben kan ik mij niet herinneren dat ik eerder ooit zelf appelmoes gemaakt heb. Dat soort recepten vind ik dan al snel een beetje ‘gewoontjes’ maar juist appelmoes is het allerlekkerste als je het zelf maakt.
Boskoop appels
Het idee van de appelmoes kwam na het appels plukken in de Fruittuin van West. Naast de overheerlijke Elstar appeltjes, plukte ik ook de stevige, zure Boskoop appelen die heel geschikt zijn voor appeltaart en appelmoes etc. De damespuber zag in gedachten al de lading appeltaarten die ik hiervan zou gaan bakken maar dat besloot ik maar eens niet te doen. Er wordt hier zoveel gebakken, dat kan nooit goed zijn voor een mens. Dus appelmoes it is!
Jeugdsentiment
Ik kan mij nog heel goed de heerlijke geur van vroeger herinneren als mijn moeder appelmoes maakte. En hoewel ik destijds liever appelmoes uit een pot wilde in plaats van die lauwwarme smurrie, kan ik helemaal sentimenteel worden als ik terugdenk aan die zoete kaneelgeur waar het huis zich langzaam mee vulde. En zo belangrijk als ik mij voelde als ik de appelmoes door zo’n ouderwetse zeef mocht draaien. OMG!!!! Ik word een sentimentele ouwe doos……
Kookboek
Ik dook de kast in die helemaal gevuld is met kookboeken, op zoek naar het oude kookboek van mijn moeder. “Recepten Huishoudschool” van F.M. STOLL en W.H. de Groot uit 1952. Destijds samengesteld voor de leerlingen en oud-leerlingen van de huishoudschool. Het ligt inmiddels helemaal uit elkaar, de rug ontbreekt en er zitten oude aantekeningen in van mijn moeder. Maar als ik ‘ouderwetse gerechten’ wil maken dan pak ik altijd dit handboek erbij.
Afblijven!
Er worden niet veel woorden vuil gemaakt over de appelmoes. 3 ingrediënten en 9 regels. Dat moet dus niet moeilijk zijn en dat is het dan ook niet. Het vervelendste klusje is de appels schillen en in stukjes snijden maar als dat gepiept is dan moet het boeltje pruttelen en vooral het afkoelen is een uitdaging. Want iedereen die hier binnenstuift volgt de geur naar het lekkers en probeer ze maar eens uit die pan te houden tot de appelmoes is afgekoeld. Dat hoeft natuurlijk niet want de meeste mensen doen een moord voor een lauwwarme, zelfgemaakte appelmoes maar bij mij moet hij goed afgekoeld zijn en het liefst lekker koud uit de koelkast.
Het recept in het kookboek hield ik als leidraad en ik heb er een beetje een eigen draai aangegeven door iets minder suiker te gebruiken en wat citroen, kaneel en een klontje boter toe te voegen. Kijk maar mee:
Ingrediënten:
- 1 kg appels (Goudreinet, Elstar,Boskoop)
- 1 dl water
- 4 eetlepels suiker
- kaneelstokje, doormidden gebroken
- evt. een stukje schil van een citroen
- een klein klontje roomboter
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in stukjes. Hoe kleiner de stukjes hoe fijner de appelmoes. Doe de stukjes in de pan en voeg het water, kaneelstokje, klein klontje boter, suiker en stukje citroenschil toe. Breng dit aan de kook en laat het een half uurtje op een heel laag pitje sudderen. Roer het daarna even door met een houten lepel en laat het afkoelen. Verwijder voor gebruik het kaneelstokje en de citroenschil. Strooi eventueel nog wat kaneelpoeder over de appelmoes.
ENJOY! Homemade stuff.
Pictures: ENJOY! The Good Life