De allerlekkerste herfst stoofschotel
Het heerlijke aan de herfst is dat we weer kunnen zwelgen in comfort food. I love it! Stampotten, stevige gebonden soepen, appeltaart en stoofpotten! Laat het buiten maar zeiken van de regen, storm, hagel, kou…. Binnen is het warm en pruttelt er een lekker stoofpotje.
Nu het weer omgeslagen is haalde ik gelijk weer stoofvlees in huis. De bedoeling was om er een flinke pan hachée van te maken. Bij het snijden van ui nummer vijf liepen de tranen over mijn wangen en was ik er helemaal klaar mee. Dan maar hachée met weinig uien. Terwijl het boeltje stond te pruttelen viel mijn oog op een flespompoen die de vorm van decoratie aangenomen had in plaats van eetbare groente.
Misschien een goed idee die door de stoofpot te doen en ook de winterwortelen die vanuit de koelkast riepen om eens opgegeten te worden. Ik kreeg meteen de smaak te pakken en als dé Zweedse kok kieperde ik er van alles en nog wat doorheen. Eigenlijk had ik gedacht dat het niet te pruimen zou zijn, maar ik verraste mijzelf met de meeste goddelijke stoofschotel ever!
Deze moet je een keer proberen als je van stoofschotels houdt. Dan kom je ‘easy peasy’ de herfst en winter door.
Ingrediënten:
- 400 gram sucadelappen
- 5 uien in ringen gesneden
- halve flespompoen
- 3 winterwortels
- 125 gram bakboter
- 1 groente bouillon tablet
- 200 ml warm water
- 200 ml rode wijn
- peper en zout
- 2 theelepels kruidnagelpoeder
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- kaneelstokje
- blik (400 gram) tomatenblokjes
Aan de slag:
Neem een pan met een dikke bodem of nog beter, een gietijzeren braadpan (Le Creuset) . Smelt de bakboter hierin en laat deze lichtbruin worden. Ondertussen snijd je de sucadelappen in blokjes van 2 à 3 cm. Kruid met peper en zout en braad het vlees in de boter tot het bruin is. Zet het vuur laag. Doe de kruidnagelpoeder bij het vlees en roer het om.
Snijd de uien in halve ringen en bak die in een koekenpan, in een scheut olijfolie, lichtbruin. Voeg de uien bij het vlees. Doe de wijn, water, knoflook, kaneelstokje, laurierblaadjes, bouillonblokje en tomatenblokjes erbij. Zet het vuur op een klein pitje en laat het een uur zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen.
Ondertussen schil je de wortels en de ontpitte pompoen. Flespompoen hoeft niet geschild te worden, maar ik doe dat wel voor deze stoofschotel. Maar dat is aan jou. Snijd de wortels en pompoen ook in stukjes van ongeveer 2 à 3 cm. Voeg dit bij het vlees en de uien. Laat dit nog eens een uur, onder af en toe omscheppen, op een heel laag pitje sudderen. Hoe langer je het vlees laat stoven hoe zachter het vlees. Gebruik voor een goed resultaat eventueel een verdeelplaatje.
Deze super lekkere stoofschotel kun je goed met aardappelpurée, gekookte aardappels of rijst bij eten. Wil je op de koolhydraten letten dan eet je de stoof zonder iets erbij.
Ik ben benieuwd of jij geïnspireerd geraakt bent door deze heerlijke stoofschotel en zou het leuk vinden als je een kiekje van jouw gerecht met ENJOY! wilt delen op Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife
Op zoek naar meer ‘comfort food’ recepten?
♥ Ouderwetse winterstoof; Hachee
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!