Citroentulband met vanilleglazuur
Mijn collegabloggers zijn allemaal heel gestructureerd en ik zie dan ook al weken de meest fantastische paasgerechten en baksels voorbij komen. En elke keer denk ik… Dat wil ik ook nog voor ENJOY! maar het komt er gewoon niet van. En dus stond ik vanochtend op met het gevoel, nu of nooit, en dook de keuken in.
Ik wist namelijk al weken wat ik wilde maken. Een tulband met een druiperig glazuur erover. En het liefst iets met citroen. Want dat vind ik niet alleen heel erg lekker maar het geel van de citroen is ook nog eens heel ‘paserig’
Makkelijk recept
Een cake maken is best makkelijk. Je ‘gooit’ wat ingrediënten in de keukenmachine. Mixt de hele goedje door elkaar en schept er op het laatst de droge ingrediënten doorheen. Stort het in een cakevorm of in dit geval een tulband en dat is het. Deze tulband heeft daarna nog even wat meer aandacht nodig. Want probeer de cake maar eens uit de tulband te krijgen.
Ik word daar altijd behoorlijk agressief van. En uiteindelijk laat ik de tulbandvorm, in blinde paniek, een paar keer van grote hoogte op het aanrechtblad vallen en met een beetje geluk geeft hij zich dan toch gewonnen. Niet de tedere werkwijze van bijvoorbeeld een Cees Holtkamp maar een effectieve noodgreep in huize ENJOY!
Eigen kookprogramma
Je moet sowieso geen camera mee laten lopen als ik aan het bakken ben. Niet voor niets vlog ik niet. Hoewel ik wel de ambitie heb om een leuk kookprogramma te maken, vrees ik dat het weinig te maken zal hebben met koken maar meer een hilarische slapstick zal worden. Ik maak een enorme chaos in de keuken, proef dat het mij een lieve lust is (Nigella is er niets bij vergeleken) en doe de dingen graag op mijn manier. En dat zijn niet de meest voor hand liggende en vaak met eigenaardige afloop. Maar alles voor het plaatje en een goddelijke maaltijd of baksel. Maar ik dwaal af…. We gingen een tulband maken 🙂
Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 220 gram suiker
- 250 gram boter (kamertemperatuur)
- 5 eieren
- 125 gram zure room
- halve theelepel bakpoeder
- snuf zout
- Citroenrasp van twee citroenen
- 3 eetlepels citroensap
- halve theelepel vanille (liefst vanillepasta, anders extract)
- 100 gram blauwe bessen
Voor de siroop:
- 50 gram suiker
- sap van één citroen
Voor het glazuur:
- 80 gram poedersuiker
- 1 eetlepel melk
- halve theelepel vanille
- snufje zout
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 150°C. Schuif een rek midden in de oven. Vet de tulbandvorm goed in met boter en strooi daar bloem overheen. Verdeel de bloem goed in de tulbandvorm en klopt de overtollige bloem eruit.
- Als je een keukenmachine hebt doe je de volgende ingrediënten in de keukenmachine en anders in een beslagkom en mix je alles door elkaar met een mixer. Doe boter, suiker, citroenrasp, citroensap en vanille in de kom en mix alles voor ongeveer 3 minuten tot het ietwat luchtig is. Voeg daarbij de zure room en mix alles nog even snel door elkaar. Voeg dan al mixend de eieren één voor één toe.
- In een andere kom roer je het meel, bakpoeder en zout door elkaar. Schep dit mengsel op een heel lage snelheid, lepel voor lepel, bij het ‘natte’ mengsel.
- TIP! Om te voorkomen dat de blauwe bessen naar de bodem van de cake zakken tijdens het bakken, is het handig om de bessen in een kommetje met wat bloem rond te schudden zodat ze voorzien zijn van een laagje bloem.
- Spatel de blauwe bessen door het beslag.
- Stort het mengsel in de tulband en verdeel het netjes zodat de bovenlaag gelijk is. Plaats de bakvorm in de oven en bak de tulband in een uur gaar. Ik bak hem bewust op een lagere temperatuur, iets langer zodat de cake mooi geel blijft en niet bruin wordt. Lekker paasgeel.
- Als de baktijd voorbij is check je, door een satéprikker in de cake te prikken, of die gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is hij prima. Laat de cake zeker een half uur op een rooster afkoelen.
- In de tussentijd verwarm je de suiker en het citroensap tot de suiker opgelost is en laat deze nog een paar minuten zachtjes doorpruttelen tot een siroop.
- Stort de tulband vanuit de vorm op een bord. Prik in de bovenkant met een satéprikker heel, heel veel diepe gaatjes. Strijk nu met een kwastje de siroop over de gaatjes zodat de siroop via de gaatjes in de cake trekt. Laat de cake nu nog anderhalf uur afkoelen.
- Meng in een kommetje de melk, vanillepasta, zout en poedersuiker door elkaar. Het lijkt misschien weinig maar, geloof mij…. het is echt genoeg. Strijk het glazuur rijkelijk over de bovenkant zodat het langs de zijkanten naar beneden loop. Laat dit nog 20 minuten uitharden en dan….. lekker smikkelen van deze friszoete cake.