Chocolate Chip Smarties Cookies
Wat is er nou leuker dan op woensdagmiddag of in het weekend koekjes te bakken. Hier is er altijd wel iemand in de keuken te vinden om iets lekkers te maken. Toen de kinderen nog kleine guppies waren bakte ik vaak koekjes en ander lekkers samen met hun, maar nu het pubers zijn word ik regelmatig uit de keuken verbannen en maken zij hun eigen baksels.
Bakstop
Soms moet ik wel paal en perk stellen want als het aan hun ligt wordt er non stop gebakken. Al die caloriebommen naar binnen werken is natuurlijk niet heel erg gezond dus met regelmaat wordt er een bakstop ingelast. Dat is ook uit zelfbescherming want ik eet vrolijk mee van al dat lekker en groei zo langzamerhand ‘shocking klem’
Zelf doen
Niet alleen de damespuber met haar gevolg is regelmatig aan het bakken. Ook de jongenspuber heeft er aardigheid in gekregen en dook afgelopen weekend de keuken in om deze heerlijke chocolate chip Smarties koekjes te maken. Hij heeft nog niet zo heel veel ervaring in de keuken en ik blijf graag in de buurt en bemoei mij er dan ook regelmatig mee. Maar meneer is bijna 15 jaar en duld geen bemoeizuchtige moeder in de keuken. Hij wil het lekker ‘selluf’ doen en ik word zonder pardon de keuken uitgebonjourd. Tsja…. zo gaat dat. Opvoeden is loslaten.
Goddelijk!
Hij is er best een tijdje zoet mee geweest. Het recept is namelijk van Half Baked Harvest en engelstalig dus dat was even puzzelen voor hem. Maar die pubers kunnen best goed Engels en voor dingen waar ze niet uitkomen hebben ze Google Translate. En na een flinke poos gescharrel in de keuken en nog een niet gewaardeerde poging van mij om een goed advies te geven kwamen er heerlijke bakluchten uit de oven. WAUW!!!! Deze koekjes zijn goddelijk! En ik ben trots dat mijn kleine man ze helemaal in zijn up gemaakt heeft.
Hij had een flinke hoeveelheid koekjes gebakken die hij angstvallig in de gaten hield, maar de volgende dag was de hele berg op. Deze koekjes zijn niet te versmaden. Ik ben benieuwd of het jullie lukt om er vanaf te blijven 🙂 Onze koekjes zijn overigens een beetje licht gebleven maar dat komt omdat we geen bruine basterdsuiker meer hadden en de jongenspuber witte basterdsuiker daarvoor in de plaats heeft gebruikt. Met lichtbruine basterdsuiker worden ze iets donkerder van kleur.
In het recept heb ik ook het aantal cups vermeld. Zelf vind ik dat een veel handiger manier om ingrediënten af te wegen. Hier lees je meer over het gebruik van maatcups. De chocolade chunks die de jongenspuber gebruikte heb ik online besteld bij De Zuidmolen. Hier kun je de meest fantastische bakproducten online kopen. Hier bestel ik ook mijn mini amarettikoekjes en kaneelgranules.
Ingrediënten voor ongeveer 18 koekjes:
- 250 gram bloem (2¼ cup)
- 1 theelepel baking soda
- 1½ theelepel maizena
- ½ tl zout
- 170 gram gesmolten boter (¾ cup)
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker (¾ cup)
- 100 gram suiker (½ cup)
- 1 groot ei plus een eidooier
- 2 theelepels vanille extract
- 90 gram chocolate chips of pure chocolade fijngehakt (½ cup)
- 85 gram mini Smarties (½ cup)
Aan de slag:
- Verdeel de bloem, baking soda, maizena en het zout samen in een grote kom. Zet dit apart.
- In een andere kom de gesmolten boter, bruine suiker, gewone suiker door elkaar mengen. Roer dan het ei, de eidooier en de vanille extract erdoor.
- Mix de ‘natte’ ingrediënten door de droge ingrediënten met een grote lepel of rubber spatel. Spatel daarna de chocolate chips en Smarties erdoor. Dek dit koekjesdeeg af en laat dit minstens 2 uur afgedekt in de koelkast staan.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat deze ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 150° C (hetelucht oven, 165° normale oven)
- Bekleed een bakvorm met bakpapier of een silicone bakmat.
- Rol, van ongeveer 3 eetlepels deeg, balletjes. Leg 9 balletjes per keer op de bakplaat met genoeg tussen ruimte.
- Bak de koekjes in ongeveer 11-12 minuten. De koekjes lijken dan misschien nog niet helemaal afgebakken en erg zacht maar haal ze toch uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat voor 10 minuten voordat je ze op een rooster helemaal af laat koelen.
- In een afgesloten trommel blijven de koekjes zeker 10 dagen vers. Ik vind het knap als je zo lang met de koekjes doet!
Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #lekkersvanENJOY
Op zoek naar meer bakrecepten?
♥ Citroencake met blauwe bessen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.
ENJOY! these colorful cookies.
Pictures: ©ENJOY! The Good Life