Caprese plaattaart

Caprese Plaattaart met geroosterde tomaten

Het was een warme dag en ik had niet zo’n zin in een hele maaltijd. Dit leek mij een perfect gerecht voor deze semi-zomerse dag. Een simpele salade erbij met een zelfgemaakte vinaigrette en je hebt een kleurrijke en feestelijke maaltijd. Voor de wijnliefhebber…nog een lekker glas goed gekoelde Chardonnay erbij… TOP!

Caprese roasted tomatoes

Wat heb je nodig:

Voor de geroosterde tomaten:
  • 6 flinke tomaten, in plakken van 1 cm gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel fijne suiker
  • zwarte peper
  • tijm
  • zeezoutvlokken, bijvoorbeeld Maldon

Caprese raw

Voor de taart: 

  • 6 plakjes kant en klare bladerdeeg, ontdooid
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 zakjes (200gram) Buffelmozzarella, gehalveerd en in plakken van een halve centimeter
  • 1 geklopt ei
  • verse basilicumblaadjes

Caprese raw top

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 220ºC.
  2. Leg de gehalveerde en in plakken gesneden tomaten in een grote ovenschaal. Strooi er de tijm, zwarte peper, zout en suiker en sprenkel de olijfolie overheen. Plaats de schaal voor 20 minuten in de oven tot de tomaten mooi gekarameliseerd zijn aan de randjes.
  3. De tomaten worden nog lekkerder als je de tomaten in de oven laat afkoelen (zie ook het recept van de maangedroogde tomaten)
  4. Als de tomaten uit de oven zijn breng je de temperatuur teug naar 180 graden.
  5. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de 6 plakken ontdooide bladerdeeg in een rechthoek op. Zorg ervoor dat de randjes elkaar een klein stukje overlappen. Rol het deeg uit met een deegroller zodat de randjes goed in elkaar overgaan en het deeg nog iets verder uitgerold is.
  6. Kerf met een mesje een snede van 1 cm van de rand af. Zorg ervoor dat je niet helemaal door het deeg heen snijdt.
  7. Prik met een vork gaatjes in het middenstuk. Breng de Pesto over het deeg aan. Blijf binnen de buitenste rand.
  8. Leg daarna de tomaten en mozzarella dakpansgewijs op de pesto. Ook weer binnen de buitenste rand.
  9. Bestrooi nog een beetje met peper en zout en besprenkel met nog wat druppels olijfolie.
  10. Bestrijk de buitenste rand van het deeg met ei.
  11. Schuif de bakplaat in de oven en bak de plaattaart voor 20 minuten. Als de randen nog niet goed omhoog gekomen zijn laat je de taart nog tien minuten extra in de oven.
  12. Haal de taart uit de oven, strooi er wat verse blaadjes basilicum over en serveer hem gelijk.

Caprese pin

Hmmmmm…. Genieten maar!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.