Bulgur met gemarineerde kippendijen
Er zijn van die ingrediënten die ik altijd in huis heb om iets in elkaar te ‘flansen’. Eén daarvan is bulgur. Eigenlijk heb ik alle ingrediënten voor dit gerecht altijd wel in huis want je kunt er eindeloos mee combineren. Vaste prik in mijn wekelijkse, online boodschappenmand.
Bulgur
Bulgur is een gezond graanproduct dat gemaakt wordt van diverse soorten tarwe, maar meestal van durum. Het ziet er een beetje uit als rijst en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Daar wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor de taboulé. Het is vezelrijk, bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen en heeft in vergelijking met rijst 50% minder koolhydraten. De zogeheten ‘langzame koolhydraten’ die langzaam verteren, waardoor je minder snel honger krijgt.
Maar bovenal vind ik het een fijne variatie én is het in een handomdraai klaar. Kokend water erover gieten en 15 minuten later is het klaar. Zowel koud, als warm, superlekker. Perfect ook voor een salade tijdens de picknick of barbecue. En gewoon te koop in de supermarkt. Ik gebruik meestal de bio bulgur van Smaakt!
Het is voor mij altijd lastig om de exacte hoeveelheden aan te geven in recepten. Om eerlijk te zijn doe ik altijd maar wat en maak ook meestal meer omdat ik hoop op leftovers voor de volgende dag als lunch of om in te vriezen. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor 3 personen. Als je bulgur helemaal niet ziet zitten, dan kun je de bulgur ook vervangen door rijst, orzo of pasta.
Ingrediënten voor 3 personen:
- ± 350 gram kippendijen filet (pakje Jumbo)
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels Balsamico azijn
- 1 theelepel gerookte paprika
- 1 theelepel gedroogde oregano of Provençaalse kruiden
- 1 ui of sjalot, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- citroenrasp én sap van 1 citroen
- zout en gemalen zwarte peper
Voor de bulgur:
- 200 gram bulgur
- 10 mini trostomaatjes (of ovengedroogde tomaatjes)
- halve rode ui gesnipperd of in kleine ringetjes
- 1 gegrilde paprika (vers gegrild of uit pot)
- paar takjes verse munt, fijngehakt
- paar takjes peterselie, fijngehakt
- sap van een halve citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- theelepel sumak (AH) of als je dat niet hebt komijnpoeder
- 100 gram feta
- avocado, in plakjes
- komkommer, in plakjes
Yoghurtdip
- 4 flinke eetlepels Griekse yoghurt
- sap van een halve citroen
- paar takjes verse munt, fijngehakt
- blaadjes van twee takjes basilicum, fijngehakt
- halve theelepel gerookte paprika
- halve theelepel komijnpoeder
- zout
Aan de slag:
Snijd de kippendijen in flinke stukken en doe deze in een ziplock zak. Voeg daarbij de olijfolie, balsamico, paprikapoeder, ui/sjalot, knoflook, citroensap en citroenrasp, oregano, zout en peper. Sluit de zak en zet weg in de koeling. Marineer voor tenminste 15 minuten, maar beter nog een dagdeel of de avond ervoor maken.
Doe de Griekse yoghurt in een schaal en roer hier de citroen, munt, basilicum, paprika- en komijnpoeder en zout door.
Maak de bulgur klaar volgens de instructies op de verpakking. Als deze klaar is voeg dan alle ingrediënten toe en vermeng alles goed.
Verwarm een koekenpan en bak de kip hierin lekker bruin en gaar. (Kip aan spies is ook een perfect BBQ gerecht)
Dien alles op een mooi bord. Een portie van de kip, bulgur en yoghurt dip. Garneer met avocado, komkommer en muntblaadjes.
Op zoek naar meer makkelijke en snelle gerechten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your meal
Beeld: ©ENJOY! The Good Life