BOERENKAAS APPEL TOAST
Afgelopen week was het tostiweek in ‘Huize ENJOY!’ Niet zonder reden…. Een tosti staat voor comfortfood in mijn beleving en comfort kon ik wel gebruiken. Daarnaast zit ik in de ‘no waste’ modus dus oud brood moet tot de laatste kruimel op. En aangezien een uitgedroogd bammetje niet te pruimen is, grijp ik de kans graag aan om een lekkere tosti te maken. Of in dit geval toast. Want een tosti mag je het volgens mij alleen noemen als het beleg tussen twee bammen zit 🙂
Ik wil het dan net weer even anders tot groot ongenoegen van de damespuber. Volgens haar kan er hier in huis nooit eens iets ‘normaal’ gaan. Hoewel ik denk dat als alles ‘normaal’ zou gaan dat ook weer abnormaal zou zijn. Anyway…..
De scholen zijn weer begonnen dus kon ik voor de lunch lekker wat tosti’s uitproberen. Van alle variaties, geen van alle vies, is deze als winnaar uit de bus gekomen. Een wat ongewone combinatie maar geloof mij…. zout, zoet en zuur is een geweldige combi.
De Raat
Als ik het zelf voor het kiezen heb eet ik het liefs een goed gerijpte boerenkaas van bijvoorbeeld Boer’ntrots. Ik hou wel van een beetje pittig! Mijn kaas koop ik altijd bij de plaatselijke ‘kaasboer’ De Raat. Ieder z’n ding natuurlijk maar kaas van de supermarkt vind ik ‘gummykaas’ De kaas die hier vandaan komt is altijd heerlijk en je kunt ook altijd van te voren even proeven. Voor het ‘grut’ hier haal ik meestal een jonge Beemster of als het er is Graskaas.
Boerentrots
Deze toast maakte ik met de Boer’ntrots kaas. Je hebt wel een pittige, harde kaas nodig als tegenhanger van al het zoet van de honing en het zoetzure van de appel. Het is bijna lunchtijd…. dus aan de slag 🙂
Ik gebruikte voor het maken van de tosti een contactgrill maar je kunt natuurlijk ook de grill stand van de oven gebruiken. De boterham moet je in dat geval even apart roosteren van te voren.
Ingrediënten:
- Boerenbrood
- Pittige Boerenkaas
- Zoete of zoetzure appel
- Grof gemalen zeezout
- Honing
- Snijd een flinke boterham af van het brood of gebruik een voorgesneden boterham. Net wat je voor handen hebt. Het liefst wel brood van een paar dagen oud.
- Beleg de boterham royaal met de kaas.
- Was de appel goed af, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snij het partje vervolgens in heel dunne plakjes die je uitwaaiert over de kaas.
- Strooi er een beetje grof zeezout over.
- En schenk er royaal honing overheen.
- Leg de belegde boterham op de grill en zorg dat de appel niet helemaal platgedrukt wordt anders verbrand de honing heel snel. Laat dit een paar minuten tussen de grill tot de kaas gesmolten is, de boterham geroosterd en de appel lichtbruin gekleurd is.