BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Het was op een vrijdagavond…. het weekend kon beginnen. Op naar Amsterdam om een nieuwe hotspot uit te proberen. Dit keer naar Basq Kitchen midden in De Pijp.

De Pijp is een oude volksbuurt en een smeltkroes van verschillende culturen. De wijk is de laatste jaren upcoming en vele hotspots ploppen hier dan ook als paddestoelen uit de grond. Kwam ik ‘vroegûh’ alleen in deze wijk voor de Albert Cuypmarkt, nu weet je van gekkigheid niet waar je heen moet want het stikt er van de leuke trendy boetiekjes, vintage winkeltjes en héél veel koffietentjes en hippe restaurantjes. En wil je lekker mensen kijken? Dan strijk je neer op één van de chille terrassen op het Gerard Douplein of het Heinekenplein.

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Sinds juli is Basq Kitchen midden in deze trendy wijk gevestigd. De gerechten die hier op de kaart staan zijn geïnspireerd op de verfijnde Baskische keuken. Executive Chef bij Basq Kitchen is Alvaro Martinez, bekend van diverse wereldtoppers zoals o.a. El Bulli***. Hij is verantwoordelijk voor de bijzondere kaart met traditionele gerechten uit de Baskische keuken. Wist je dat de Baskische keuken tot één van de beste ter wereld behoort en dat het in Baskenland Michelinsterren regent?

Als we Basq Kitchen binnengaan zit de zaak al ramvol dus dat beloofd veel goeds… We trappen af met een fijne rode wijn. De Orce Crianza, van de Tempranillo en Cabernet Sauvignon druif. Of er een engeltje op je tong piest 🙂

De alleraardigste gastvrouw stelt ons voor om voor de Basq Experiencia te gaan. Hierbij krijg je een verzameling aan Tapas en Pintxos (Baskisch voor Pinchos, hapje op een stokje). Een goede keus zo zal blijken.

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

De eerste vier gerechtjes werden ons al snel voorgeschoteld.

  • Croquetas Gambas – Romige garnalen kroketjes met knoflook. Geserveerd in een mini frituurmandje. Meteen waren wij verkocht. Heel erg lekker maar naar later zou blijken was dit nog maar het begin want wat volgt was AMAZING!

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Gazpacho – Koude tomatensoep met kersen?!, garnalen en verse kaas. Kersen?? Ja, je leest het goed en lekker! Met geroosterde paprika en crispy groente.

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Lata de Anchoas – Ansjovis uit de Cantabrische Zee met geroosterde paprika, crème van Idiazabal kaas en kruim van zwarte gedroogde olijven. Idiawatte kaas? Ik heb het thuis even opgezocht… Boerenschapenkaas die vaak hangend aan de dakspanten van de herdershutten is gerookt. Dit gerecht moet je zeker proberen als je hier eens bent….. Als we iets moeten kiezen, wat bijna ondoenlijk is, is dit absoluut het lekkerste gerechtje.

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Laminas de Bacalao – Bacalao (gezouten en gedroogde kabeljauw) met pil-pil van prei en gekonfijte aardappel.

Wat een verrukkelijke start van de avond. Eh…. doet u nog maar zo’n rondje. Maar we krijgen al snel nieuwe hapjes…

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Carrilleras – Op traditionele wijze, in rode wijn gestoofde runderwang met aardappelpuree. Nou ja zeg… hier kan menig sterrenchef een puntje aan zuigen. So delicious!

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Langostinos y pollo – Garnalen met pittige kippenvleugeltjes en groene asperges. Dit gerechtje was meer zoet dan pittig. Bijzondere combinatie en de kippenvleugeltjes (filet) zo mals!

We waren even bang dat ons culinaire avontuur er al op zat. Dit lekkers smaakt naar veel meer! Maar gelukkig, er komt nog meer…..

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Castilla Iberica – Gestoomde broodjes met langzaam gegaarde Iberico varkensrib, geglaceerd met sojasaus, rode ui, komkommer en koriander. Absoluut lekker maar ietwat machtig na al dat verfijnde lekkers.

Tijd voor de finale!

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

  • Cheesecake – Amandelschuim, crème van Idiazabel kaas, Parmezaanse kaas, geitenkaas, koekjeskruim op de bodem en frambozenschuim als topping. WAUW!!! Bijzonder met die verschillende kazen.
  • Torrijs – Baskische broodpudding met gebrande suiker en vanille ijs. Yam! Helemaal vergeten een foto te maken….

SNAPSHOTS week 36/2015 | ENJOY! The Good Life

Om heel eerlijk te zijn had ik geen heel hoge culinaire verwachtingen maar wat zijn wij verrast. Hoe kan ik nu ooit nog ‘gewone’ tapas eten??!! Gerechtjes kosten tussen de 5 en 10 euro. De specialiteiten ietsje meer. Ga je voor de Experiencia dan krijg je al het lekkers dat wij ook aten en betaal je € 32,50 p.p. Een leuke manier om kennis te maken met de échte Baskische keuken.

BASQ KITCHEN, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Probeer ook eens de authentieke Txakoli. Een jonge witte wijn uit Baskenland die op een bijzondere manier geserveerd wordt. In Baskenland wordt deze wijn veelal bij de Tapas en Pintxos gedronken.

Eigenlijk alleen maar lof over dit leuke Baskische restaurant die al die heerlijkheden serveert. Enige min puntje is, als je dan toch iets moet bedenken, de locatie. Er grenst een coffeeshop aan het pand van BASQ wat je toch even de wenkbrauwen doet optrekken maar de gezelligheid van BASQ doet je die snel vergeten. Just to let you know…..

ENJOY!


Basq Kitchen, Eerste van der Helststraat 72, 1072 NZ Amsterdam Website. Er is ook een vestiging in de Markthal in Rotterdam.


Deze review is mede mogelijk gemaakt door Typhoon Hostpitality en Basq Kitchen. Bedankt hiervoor! Dit artikel is gebasseerd op mijn eerlijke mening en ervaring.

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.