Avontuurlijk wintersporten in Zweden | ENJOY! The Good LifeFotografie: Sietze Groenewold

Avontuurlijk wintersporten in Zweden

Afgelopen week heb ik mij zitten vergapen aan de mooie foto’s van een vriendin die op wintersportvakantie was in Finland. Het deed mij terugmijmeren naar de vakantie’s die wij in Zweden doorbrachten. Wintersporten in Scandinavië is zo speciaal. Het is in niets te vergelijken met een skivakantie in de Alpen. En…. het is ‘a lifetime experience‘.

Zweden s natuurFotografie: Sietze Groenewold

Meer dan skiën alleen

Wat ik bijzonder vind is dat een winter (sport) vakantie in Scandinavië, niet alleen maar gaat over dag in, dag uit de berg van boven naar beneden roetsjen. Hier bestaat wintersport uit veel meer dan alleen skiën. Natuurlijk  kun je hier ook skiën, maar in Scandinavië voel ik niet de drang om elke dag de berg weer op te moeten. Het is meer bijzaak. Ook omdat de keren dat ik er was, het zo koud was, dat een hele dag skiën uitgesloten was. Maar als je dan op de latten gaat. Dan zijn de omstandigheden optimaal.

zweden ski

Gemoedelijk

Er is over het algemeen sneeuw in overvloed en échte poedersneeuw. Die zo lekker knispert onder je voeten als je door de sneeuw loopt. Rijen bij de skilift? Asociaal en onverantwoord gedrag op de piste? Ik heb het nooit meegemaakt. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe. En iedereen houd rekening met elkaar. Je skiet ook vrijwel alleen met Scandinaviërs. En dat is een rustig en beleefd volkje. Geen overbevolkte pistes en dát vond ik een hele verademing.

zweden ski kids

Kids-area

Op de piste heb je bijvoorbeeld in Idre Fjäll een aparte piste voor kinderen. Hier zie je vrijwel geen ouders. De kids, ook al de kleintjes, hebben hier hun eigen domein. Een uitkomst, want ik kon lekker mijn eigen tochtjes maken en ging na elke afdaling even bij ‘het grut’ kijken. In de ‘kids-area’s’ is zelfs een afdaling door het bos waarbij kinderen meerdere sprookjesfiguren tegenkomen. Ze zijn daar samen met andere kinderen heerlijk zoet. Dit is geheel kosteloos en vrijblijvend.

zweden s naambordFotografie: Sietze Groenewold

Langlaufen

Scandinaviërs kiezen zelf meestal voor langlaufen als het om wintersport gaat. Er is dan ook een uitgestrekt loipen netwerk waar je een variërend aanbod aan routes vindt. Ik heb zelf ook weleens een poging gewaagd, maar het vergt een behoorlijk goede conditie en ik vond het doodeng op die smalle latjes en gebaande paadjes. Ik ging dan ook regelmatig op mijn ‘snavel’ en het verstoorde behoorlijk de stilte door mijn ijzingwekkende gegil. Niets voor mij. De kinderen vonden het leuk en gingen samen met geoefende langlaufers uit ons gezelschap mee.

zweden sledetocht

Huskytocht

Wat in ons geval Zweden extra bijzonder maakt als wintersport bestemming, zijn de tochten met huskyhonden of op de sneeuwscooter. Dat is zo’n beleving.! Beide heb ik twee keer gedaan, maar zou dat een volgende keer zo weer willen. Vooral de tochten met de huskyhonden vond ik heel bijzonder.

zweden tour

Je glijdt door het winterlandschap waar niemand komt en baant je een weg door meters hoge sneeuw. Het is zo stil en sprookjesachtig.

zweden honden

Je zou het zielig voor de honden kunnen vinden, maar de honden willen niets liever dan lekker rennen door de sneeuw. Wel vinden ze het fijn als je naarmate de rit vordert even mee wilt steppen om ze een klein beetje te ontlasten.

zweden huskytocht2

Ik vond het best spannend. De honden willen alleen maar als een dolle gáán en mijn grootste angst was dat ik van de slee zou vallen en de honden er met mijn kostbare bezit vandoor zouden gaat. Lees: mijn zoon die toen nog een ‘uk’ was.

zweden huskytocht4

Een andere keer was er zoveel sneeuw gevallen dat wij als we niet genoeg vaart hadden heel diep in de sneeuw wegzakte. Dat was best werken geblazen. Nu waren dat achteraf ook best barre omstandigheden.

zweden huskytocht1

Samen met een vriendin heb ik ook eens de husky tocht gemaakt en dat was ronduit hilarisch want eerst kwam een slede die achter ons reed te dicht op ons, waarbij de honden in mijn kont wilde bijten en daarbij mijn skibroek aan gort scheurden.

Het zijn op zich heel lieve honden, maar in de sneeuw voor de slee worden het wilde beesten. Dus met ‘letterlijk’ kleerscheren vervolgden wij onze tocht en na een kleine stuurfout hingen wij met slee en al in een grote dennenboom. En de honden maar blaffen dat ze verder wilde.

Vriendin gilde dat ik de honden even moest pakken. Eh…. wat dacht je zelf? Als je broek al aan flarden hangt? Het klinkt allemaal dramatisch, maar het was achteraf een onvergetelijke ervaring! Wees niet bang, als je bij een heel toeristische organisatie boekt lopen de hondjes heel braaf, in een spoortje achter elkaar aan 😉

zweden sneeuwscooter 2

Sneeuwscootertocht

De sneeuwscootertocht was ook best een behoorlijke uitdaging. Een aantal keer dat ik in Zweden geweest ben in de winter waren de omstandigheden bar qua temperatuur en de barometer heeft weleens -36 aangetikt. Ga dan maar eens stil achterop een scooter zitten of in een volgbakje.

De bestuurder tijdens onze tocht was een bekende van ons. De buurman van mijn zus (die een tijdje in Zweden woonde).  In de streek waarin zij woonde (Dalarna) vinden ze het heel gewoon om zich in de winter voort te bewegen op sneeuwscooters.

Met een ongelooflijke noodvaart racete wij over bevroren meren, dwars door de bossen (ik deed af en toe maar even mijn ogen dicht bij het zien van al die voorbij zoevende bomen) en metershoge sneeuw waarbij hij graag zijn stuurmanskunsten liet zien.

De tocht bracht ons in een soort niemandsland waar kuddes rendieren leefden, elanden te vinden zijn, prachtige vergezichten en geen mens te zien. Onderweg natuurlijk in een vuurhut worstjes grillen en warme glögg (bessensap) om weer een beetje op te warmen voor de terugtocht.

zweden s natuur1Fotografie: Sietze Groenewold

Elke vakantie maakten wij ook een wandeltocht naar de bevroren waterval. Ook niet een saaie aangelegenheid omdat het best klimmen en klauteren is door soms enorme pakken sneeuw. Onderweg is er altijd wel een hut (slagbord) te vinden waar een klein kacheltje in staat met wat hout, waar je dan een vuurtje kunt maken om op te warmen. Wij hadden tijdens zulke uitstapjes altijd standaard worstjes en kanelbullar (kaneelbroodjes) mee en een kan warme glögg.

zweden eland

Veel mogelijkheden

Ook een tocht met een rendier, ijsvissen of een sneeuwschoen-tocht dwars door het besneeuwde landschap behoort tot de mogelijkheden. Ik verzeker je dat als je dat allemaal wilt je tijd tekort komt.

Avontuurlijk wintersporten in Zweden | ENJOY! The Good LifeFotografie: Sietze Groenewold

Eldstuga

Het is namelijk ook heerlijk om toe te geven aan het heerlijke relaxte gevoel dat je tijdens deze vakanties hebt. Lekker samen bij het haardvuur, glaasje en uitgebreid eten. En natuurlijk ook een paar avonden het hele boeltje verkassen naar de ‘eldstuga’

Iedere Zweed heeft dat wel in zijn tuin. Een houten blokhut met in het midden een grote vuurplaats. Om de vuurplaats houten banken, die ook als bed kunnen dienen, met rendierhuiden erop. Je neemt lekkere drankjes en vlees, vis etc. mee om op het vuur te grillen. Supergezellig en avondvullend.

zweden s natuur2Fotografie: Sietze Groenewold

Noorderlicht

En natuurlijk hoopt iedereen op het Noorderlicht. Een natuurverschijnsel dat  je alleen kunt zien als het donker is. Ik heb het jammergenoeg nog nooit gezien. Om meer kans te maken dit verschijnsel waar te nemen, zul je naar Zweeds Lapland moeten.

zweden ik

Wintersport in Scandinavië? DOEN!

Ik vond het heerlijk weer een artikel over Zweden te schrijven. Wij hebben er altijd een heel leuke tijd gehad. Natuurlijk omdat wij bij familie waren, maar het is echt een geweldige ervaring die ik iedereen graag een keer gun. Wil je eens iets anders? Ga dan zeker een keer naar het hoge Noorden voor een heel avontuurlijk wintersportvakantie.

Ben jij al eens op wintersportvakantie geweest in Scandinavië? Vond jij het ook zo’n geweldige ervaring? Misschien heb je nog tips voor de lezers van ENJOY! Leuk als je je ervaringen en/of tips onder dit bericht wilt achterlaten 🙂

De foto’s met bronvermelding zijn gemaakt door mijn zwager. Hij is kunstenaar en professioneel fotograaf en woonde en werkte geruime tijd in Dalarna, Zweden. Hier een kleine greep uit zijn werk.

Op zoek naar andere Zweedse reisbestemmingen? 

STOCKHOLM met de damespuber | ENJOY! The Good Life

 

   Stockholm , citytrip met een puber

 

Rendieren en meer in Zweeds Dalarna | ENJOY! The Good Life

 

  Rendieren en meer in Zweeds Dalarna

 

Rendieren en meer in Zweeds Dalarna | ENJOY! The Good Life

 

  Zweden

 

 

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! snowy Sweden.

Dit artikel is geïllustreerd met foto’s van @ENJOY! The Good Life en Sietze Groenewold Fotografie

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.