Aspergesoep maak je makkelijk zelf!
Altijd als de aspergetijd aanbreekt, mijmer ik even terug naar Le Mouton in de prachtige Loirestreek in Frankrijk. Het is alweer heel wat jaartjes geleden, maar nog altijd kijk ik terug op een geweldig kookweekend in deze fijne bed & breakfast. Daar leerden ik heel wat kneepjes van het vak en één daarvan was verse aspergesoep maken. Nooit geweten dat het zo simpel was om zelf te maken! Alles draait om goede ingrediënten en dan heb je niet veel meer nodig.
Seizoen
En als we het over goede ingrediënten hebben, dan is dit dé tijd om ‘het witte goud’ te eten. Ze komen nu van de koude grond en het seizoen loopt tot en met juni. De allerlekkerste asperges haal je natuurlijk direct bij de boer. Hoe verser, hoe meer smaak en hoe meer vitamines de asperges bevatten. Dus zie je ergens een bord langs de weg dat ze bij de boer te koop zijn, sla dan zeker af. Het is de moeite waard!
Worcestershiresauce
Ik maakte van de eerste asperges van het seizoen deze heerlijke aspergesoep van Le Mouton. Nu is mijn soep voor het oog niet al te fotogeniek geworden. Dat komt omdat ik altijd uitschiet met de worcestershire sauce. Niet per ongeluk, maar een beetje express omdat ik dit een heerlijke smaakmaker vind. Daardoor verliest de soep zijn mooie witte kleur. Houd je dus aan het recept als je een mooi blank soepje wilt.
Je kunt aspergesoep prachtig garneren met zalm snippers, Hollandse garnaaltjes, stukjes ham, ei en bieslook. Maar gewoon in de basis, zoals in dit recept, is het al een goddelijk soepje.
Ingrediënten:
- 800 gram asperges
- 2 groenten of tuinkruiden bouillonblokjes
- 50 gr roomboter
- 50 gram bloem
- 0,5 dl room
Aan de slag:
Schil de asperges. Snijd de kontjes eraf. Gooi deze weg. Snijd de asperges in stukjes en houd de kopjes apart.
Doe de stukjes geschilde asperges in 1 tot 1,2 liter water en breng dit aan de kook met de twee bouillonblokjes. Laat dit 30 minuten trekken.
Bouillon zeven en de asperges opvangen.
Roux maken door de boter te smelten in een pan en de bloem er door te roeren met de garde. Als dit naar koekjes gaat ruiken is het ‘gaar’. Beetje bij beetje de bouillon erdoor roeren tot een gladde soep.
De asperge stukjes in de soep doen en pureren met een staafmixer. Ik zeef de soep dan nogmaals zodat er geen sliertjes van de asperges meer inzitten.
Na het zeven de soep weer op het gas. De asperge kopjes toevoegen en door laten koken tot deze gaar zijn.
Soep op smaak brengen met peper, zout, room en worcestershiresauce naar wens.
Op zoek naar andere soep gerechten?
Romige kippensoep met champignons
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY!
Beeld: ©ENJOY! The Good Life