Asperges op traditionele wijze | ENJOY! The Good Life

Asperges op traditionele wijze

Het is weer de tijd van het witte goud, zoals de asperges ook wel genoemd worden. Ik zie weer de meest waanzinnige gerechten voorbij komen op Instagram en alle chefkoks gaan helemaal los op deze verrukkelijke groente. En terecht, want nu is de tijd dat je het er van moet nemen.

Ik zie er altijd een beetje tegenop want het lijkt altijd zoveel gedoe maar achteraf valt het altijd weer mee en smaakt het naar meer. Ik kocht afgelopen weekend een kilo asperges bij een boer, die ik samen met de damespuber allemaal oppeuzelden. Ze waren echt verrukkelijk. Eigenlijk was ik van plan er een ‘ohlala’ gerecht van te maken maar uiteindelijk ben ik voor lekker ‘old school’ gegaan en heb ze op de traditionele manier gemaakt.

Traditioneel worden de asperges gegeten met gekookt ei en aardappels, boterjus en ham. En met ham ben ik nogal een neuzel want ik vind niet veel hamsoorten lekker. En dus toog ik naar de DEEN waar ze een ambachtelijke Westfriese Achterham hebben op de versafdeling die ik superlekker vind. En aan de slag.

Ik heb geen speciaal gereedschap om de asperges te schillen. Doe het gewoon met een dunschiller of de kaasschaaf. En ook een speciale pan heb ik niet. Ik gebruik altijd een flinke pan waar ze in kunnen dobberen. Je hoeft dus, voor die paar keer dat je asperges eet, niet van alles en nog wat aan te gaan schaffen.

Schil de asperges echt heel goed om te voorkomen dat je tijdens het eten verstrikt raakt in allemaal draden en snijd ook een flink stuk van de kont af. Spoel de asperges als je ze geschild hebt goed af. En dan is het een kwestie van alles koken, op een bord serveren en smullen maar!

Asperges op traditionele wijze | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten: (voor 2-personen, flinke eters)

  • 1 kg witte asperges
  • 100 gram achterham (in plakjes, broodbeleg)
  • nieuwe aardappeltjes (bijvoorbeeld Nicola)
  • 125 gram roomboter
  • halve citroen
  • 5 hard gekookte eieren
  • peper en zout
  • wat fijngehakte peterselie

Aan de slag:

Schil de asperges goed en zorgvuldig en snijd een flink stuk van de achterkant af (zeker 2,5 cm). Die kan nogal ‘houterig’ zijn. Was de asperges heel goed zodat ze goed zandvrij zijn. En kook ze in een ruime pan met water met eventueel een beetje zout erbij. Vanaf het moment van koken 10-15 minuten.

Zorg, als je de aardappels er ook bij serveert, dat die ook al op het vuur staan. Ik kook mijn aardappels ongeveer 15-20 minuten, als het water eenmaal kookt. In ruim water en wat zout.

Kook de eieren in 10 minuten hard. Pel ze, snijd ze in stukjes en druk de stukjes eventueel met een lepel door een zeef zodat je eierkruim krijgt. Is wel veel gedoe maar het staat leuk.

Smelt de roomboter op een heel laag pitje in een steelpannetje en voeg als de boter gesmolten is, er het sap van een halve citroen bij en de peper en zout.

Maak van de plakjes ham gezellige rolletjes.

Giet de aardappels en asperges af als deze gaar zijn. Maak de borden op door in het midden de asperges op te stapelen met de kopjes op elkaar. Leg aan de ene kant wat gekookte aardappelen en aan de andere kant de hamrolletjes en verdeel het eierkruim net onder de aspergekopjes. Schenk er iets van de boterjus over en serveer de rest apart in een schaaltje of kannetje. Strooi er eventueel nog wat fijngehakte peterselie over.

Dat laatste was ik vergeten omdat er een uitgehongerde puber om bij heen liep te ijsberen 😉 Eet smakelijk!

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! these delicious white asparagus.

Foto’s @ENJOY! The Good Life

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.