Appelkruimeltaart met bitterkoekjes | ENJOY! The Good Life

Appelkruimeltaart met bitterkoekjes

Ik ging een kijkje nemen in Korenmolen De Oude Knegt in Akersloot. Op zaterdag en woensdagmiddag is de molen voor bezoekers geopend. Je kunt er versgemalen tarwe-, spelt-, volkoren-, speltmeel kopen in het molenaarshuisje direct naast de molen. Een schattig winkeltje, dat gerund wordt door vrijwilligers. En natuurlijk heb ik ook even een blik in de molen geworpen die flink aan het draaien was om spelt te malen tot speltmeel.

Zelf heb ik niets gekocht in het winkeltje want mijn voorraadkasten puilen uit met diverse soorten meel. Eerst maar eens iets opmaken. En na zo’n leuk bezoek aan de molen kreeg ik zin om te bakken. Appeltaart! Erg passend bij het onstuimige weer. Ik bedacht mij dat ik eens wat anders wilde met het geijkte, maar favoriete appelkruimeltaart recept en besloot er de bitterkoekjes in te verwerken, die mij al een week vragend aankeken vanuit de kast.

Zelf maak ik het liefst appelkruimeltaart want ik vind het altijd zo een gepriegel om een mooi ‘raster’ op de taart te maken. Kruimels over de bovenkant strooien vind ik een stuk makkelijker en eigenlijk ook lekkerder.

Ik maakte van de ingrediënten in plaats van één grote taart (springvorm 24 cm),  twee kleine taartjes in springvormen van 16 cm (HEMA). Eén om op te eten en één om in te vriezen.  Achteraf gezien had ik er wel drie kunnen bakken van deze hoeveelheid. De kleine springvormen zijn namelijk ook minder hoog.

Ik ben blij dat ik het zo gedaan heb anders weet ik het wel weer…. eten wij ons een heel weekend klem aan appeltaart en op deze manier geniet je er op een ander moment nog een keer van of heb je in een handomdraai een zelfgebakken taart tevoorschijn getoverd voor de visite 🙂

Appelkruimeltaart met bitterkoekjes | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • theelepeltje vanille extract of een zakje vanillesuiker
  • 200 gram koude roomboter
  • 1 losgeklopt ei
  • bitterkoekjes

Voor de vulling:

  • 7 appels (Goudreignet, Elstar of Jonagold)
  • 5 flinke eetlepels suiker (± 75 gram)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • sap van een halve citroen

Kruimeltopping:

  • 50 gram zachte roomboter
  • 50 gram bloem
  • 50 gram (riet) suiker

Wat heb je verder nodig:

  • Springvorm 24 cm
  • Kwastje om de springvorm in te vetten
  • Verse slagroom (bekertje 200 ml)

Appelkruimeltaart met bitterkoekjes | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm in met een kwastje en boter.

Doe het bakmeel, suiker, zout, vanillesuiker of extract en het losgeklopte ei in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg die bij het bloemmengsel. Kneed dit tot een samenhangend en stevig deeg. Je kunt dit natuurlijk ook in de keukenmachine doen als je die hebt. Bekleed de springvorm (bodem en zijkanten) met het deeg en zet het op een koele plaats om te laten rusten.

In een andere kom de bloem, suiker en boter tussen je vingers wrijven zodat er kruimels ontstaan. Is niet erg als het een mengelmoesje wordt van kleine en grote kruimels. Zet de kruimels zolang in de koelkast.

Schil de appels, snijd ze in vier parten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in kleine stukjes. Doe hier de suiker, het sap van de halve citroen en de kaneel bij en meng alles goed door elkaar.

Snijd de bitterkoekjes in kleine stukjes en beleg de bodem van het deeg met een laagje van de bitterkoekjes. Dit zuigt het overtollige vocht op van de appels en maakt de taart nét even specialer. Vul het deeg nu met het appelmengsel tot het mooi gelijk is aan de bovenkant. Druk de appels eventueel voorzichtig een beetje aan. Verdeel het kruimelmengsel over de appels.

Zet de springvorm op het rooster midden in de oven. Bak de taart gaar en goudbruin in 70 minuten. Met een satéprikker kun je checken of de taart gaar is. Komt de prikker droog uit de taart dan is je taart gaar. Laat de taart, in de vorm, op een rooster een uurtje afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de springvorm.

Appeltaart is natuurlijk het allerlekkerst met verse, lobbig geslagen slagroom. Klop de slagroom met een beetje suiker of een zakjes vanillesuiker. Serveer een lekkere klodder op de taart. Gegarandeerd een succesnummer en de geur van vers gebakken appeltaart krijg je er gratis bij!

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

 ENJOY! your piece of comforting applepie.

 

 

  • Avatar
    AlettA

    Dit is een recept om te bewaren, ben alleen geen taarteter meer sinds ik minder koolhydraten eet. Wellicht kan ik mijn familie er blij mee maken…. groetjes x

    februari 27th, 2017 21:01
    Reply
    01
    • Avatar
      José

      Zeker een recept om te bewaren. Je familie zal er zeker blij van worden! Enne….. wie weet ga je t.z.t. wel weer af en toe wat koolhydraten eten 😉

      maart 13th, 2017 19:35
      Reply
      02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.