AMANDELSPIJS ZELF MAKEN | ENJOY! The Good Life

Amandelspijs…

Als ik iets verrukkelijk vind dan is het appeltaart, gevulde koeken, banketletters, gevuld speculaas en bladerdeeghapjes die gevuld zijn met écht amandelspijs. En zeker in deze tijd kan ik daar niet genoeg van krijgen. En om al die heerlijkheden voor het Sinterklaasfeest te maken begin ik met het maken van een flinke portie amandelspijs.

Wist je?… Dat amandelspijs heel makkelijk zelf te maken is? En het ook nog eens veel lekkerder is dan de kant en klare pakjes die in de supermarkt verkocht worden.

Als je het spijs zelf gaat maken, maak dan gelijk een flinke hoeveelheid. Je kunt het spijs namelijk lang bewaren in de koelkast en het is ook handig in te vriezen. Doe dit in kleine hoeveelheden van 100 gram zodat je altijd wat op voorraad hebt.

Hoe je die heerlijke smeuïge amandelspijs zelf maakt? Ik maak twee varianten: een traditionele en één voor de health freaks onder ons.

Ingrediënten voor 1 kg traditioneel amandelspijs:

  • 500 gram blanke amandelen (te koop bij de notenkraam op de markt of in mijn geval Oosterse Bazaar in Beverwijk)
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1 à 2 eieren (losgeklopt)

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg daarna suiker en citroenschil toe en maal nog even mee, totdat het een grof mengsel is. Voeg dan het ei toe. Als het te droog is, voeg dan beetje bij beetje ei toe. Laat het spijs een aantal dagen rusten in de koelkast (als het je lukt) zodat de smaken erin kunnen trekken. Daarna kun je het gebruiken of in porties invriezen.

Ingrediënten voor ‘healthy’ amandelspijs:

  • 100 gram blanke amandelen
  • 75 gram honing
  • mespuntje vanillepoeder
  • 1/3 à ½ ei

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg daarna de honing en de vanillepoeder toe en maal nog even mee, totdat het een grof mengsel is. Voeg dan 1/3 deel ei toe. Mij lukt dat nooit want er glibbert altijd meer in dan de bedoeling was. Dus als het de helft wordt is het ook geen ramp. Dat heb je nóg smeuïger amandelspijs.

Voor beide geldt: Als je het spijs in de koelkast wilt bewaren dan kun je het ei beter toevoegen wanneer je het spijs gaat gebruiken. Dan blijft het langer houdbaar. Het amandelspijs wordt veel lekkerder als je het minimaal een aantal dagen van te voren maakt zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Dat lukt mij nooit want als ik spijs maak wil ik het gelijk gebruiken. En dat kan ook maar het schijnt nog lekkerder te zijn als je dus even wacht. Geen ervaring mee 🙂

Heb je geen keukenmachine?…. geen nood. Dan koop je gemalen amandelen (wel reteduur) en meng en kneed je alles met de hand door elkaar.

De Banketbakker | ENJOY! The Good LifeHet recept voor de traditionele amandelspijs komt uit mijn favoriete bakboek “De Banketbakker” van Cees Holtkamp. Dat bakboek heb ik al jaren en bak er met regelmaat lekkers uit. Alles wat je in de vitrine van de banketbakker kunt vinden (en meer) vind je terug in dit handige boek. Ook een leuke cadeautip voor de feestdagen. Hier is deze geweldige bakbijbel te bestellen (35,-)

ENJOY! baking

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.